Nieuws

Licentie Zwem ABC behaald!

14 november 2017
www.deurnesewatervrienden.nl
Licentie Zwem-ABC toont kwaliteit Deurnese Watervrienden aan.

De Deurnese Watervrienden hebben op 30 oktober de felbegeerde licentie Zwem-ABC gehaald. Dit betekent dat de zwemvereniging voldoet aan de nieuwe hoge kwaliteitseisen die worden gesteld aan alle verenigingen en zwemscholen die opleiden voor het erkende Zwem-ABC.

De NPZ/NRZ, de instantie die verantwoordelijk is voor het Zwem-ABC, heeft de licentie in het leven geroepen om de kwaliteit van zwemopleiders verder te verbeteren. Daarnaast helpt het ouders bij de keuze voor een goede zwemopleider. Verenigingen en zwemscholen met een licentie zijn door het logo immers eenvoudig herkenbaar en online vindbaar.

Binnen de Deurnese Watervrienden hebben Nicole Althuizen en Resi van der Horst het gehele proces rondom het verkrijgen van de licentie begeleid. Zij houden zich met hun collega’s van de opleidingscommissie al jaren bezig met het organiseren van de zwemlessen bij de Watervrienden. Dit jaar hebben beide dames bovendien een examen afgelegd, waardoor ze nu gelicentieerd examinator Zwem-ABC zijn.

“We zijn ongeveer een jaar bezig geweest met de voorbereiding van de licentie voor onze vereniging”, vertelt Nicole Althuizen. “Er kwamen vooral veel administratieve taken bij kijken, zoals het uitgebreider vastleggen van ons lesplan en de klachtenprocedure, en het opzetten van een ongevallenregistratie. Onze zwemmers hebben daar weinig van gemerkt. Wel hebben we een aantal stappen gezet in het digitale leerlingvolgsysteem. Alle ouders kunnen op onze website inloggen om te zien hoe ver hun kind gevorderd is per onderdeel.“

Pakje boter
Het is algemeen bekend dat je bij de Deurnese Watervrienden de zwemdiploma’s niet bij het spreekwoordelijke pakje boter krijgt. Kinderen kunnen aantoonbaar goed zwemmen als ze bij de Watervrienden het C-diploma hebben gehaald. Juist om die reden wilde de vereniging de Licentie Zwem-ABC behalen.

“De Nationale Zwemdiploma’s van de NPZ/NRZ zijn de meest bekende zwemdiploma’s in Nederland en naar onze mening ook het beste”, vertelt Resi van der Horst. “Wij willen die kwaliteit als vereniging blijven leveren en ook na 1 januari 2018 bevoegd blijven om de diploma’s uit te reiken. Daarvoor is de licentie een vereiste.

Toen we bezig waren met het voorbereiden van de licentie, merkten we dat wij de lat inderdaad een stukje hoger leggen dan andere zwemlesaanbieders. Het is goed dat we ons daarvan bewust zijn. Aan de andere kant vinden wij het ook echt heel belangrijk dat kinderen goed leren zwemmen en niet zomaar een zwemdiploma krijgen.”

Uitgebreide toetsing
Sinds jaren wordt er bij een zwembad, zwemschool of zwemvereniging waar je kunt afzwemmen voor het Zwem-ABC gecontroleerd of het afzwemmen verloopt conform de afzwemeisen – de Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwemdiploma's, afgekort BREZ. Met de invoering van de Licentie Zwem-ABC krijgt de klant meer duidelijkheid, doordat een zwemlesaanbieder ook wordt getoetst op zaken als: is er voldaan aan wet- en regelgeving, is de zwemlesgevende gescreend en in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), werkt de zwemlesaanbieder volgens de Gedragscode Zwembranche, is de zwemlesgevende voldoende opgeleid, is er nagedacht over de manier van lesgeven, hebben ouders zicht op de vorderingen van de kinderen tijdens de zwemles, is er een ongevallenregistratie en een klachtenprocedure.

Verzekerd van kwaliteit
Marriët Mittendorff, voorzitter van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ, over de Licentie Zwem-ABC: “Het is belangrijk dat we door het hele land dezelfde kwaliteitsnormen hanteren als het gaat om het behalen van de zwemdiploma’s. Zwemlesaanbieders krijgen tot 1 januari 2018 de tijd om te voldoen aan de nieuwe kwaliteitseisen van de Licentie Zwem-ABC. We weten dat de lessen deugen en dat er duidelijke richtlijnen en vereisten zijn voor zwemonderwijzers en zwembaden bij zwemlesaanbieders die in het bezit zijn van een Licentie Zwem-ABC. Ouders kunnen bij het kiezen voor het Zwem-ABC dan verzekerd zijn van kwaliteit. Alleen zwemlesaanbieders die in het bezit zijn van de Licentie Zwem-ABC mogen vanaf 1 januari 2018 het Zwem-ABC nog uitgeven. Voor ouders is dit een belangrijke stap. Door te kiezen om je kind te laten afzwemmen voor het Zwem-ABC kies je heel bewust voor kwaliteit.”

Mogelijkheden Watervrienden
Naast het Zwem-ABC kunnen kinderen ook verschillende zwemvaardigheidsdiploma’s halen bij de Deurnese Watervrienden. Een andere mogelijkheid om na het C-diploma verder te gaan met zwemmen is om je aan te sluiten bij de wedstrijdploeg, de reddingsbrigade of het synchroonzwemmen. De Watervrienden hebben ook een uitgebreid aanbod voor volwassenen.

 

 
www.deurnesewatervrienden.nl

Examens diplomazwemmen

15 maart 2020
Zaterdag 14 maart zijn er weer veel watervriendjes geslaagd voor hun zwemdiploma's. Gefeliciteerd allemaal! Hieronder staan alle… Meer >
 
www.deurnesewatervrienden.nl
Vanuit het bestuur verzoeken wij volwassenen om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen als zij klachten ondervinden waar het RIVM naar… Meer >
 
www.deurnesewatervrienden.nl

Deurne in beweging

02 maart 2020
Deurne Palet van de Peel lanceert elke maand een filmpje in het kader van Deurne in Beweging. Bekijk hier het filmpje van… Meer >
 
 
26-01-2020 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03-09-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30-12-2016 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26-07-2016 Meer >
 
 
09-07-2016 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21-02-2016 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30-10-2015 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
11-08-2015 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21-03-2015 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kalender
zaterdag 6 juni 2020
Agenda Kijkdag De Wiemel
zondag 7 juni 2020
Agenda Synchroonzwemmen, centraal diplomazwemmen Tilburg
Agenda Wedstrijdzwemmen - Lange baan 2 Eindhoven
zondag 28 juni 2020
Agenda Synchroonzwemmen, vrije uitvoering Almere
Agenda Wedstrijdzwemmen - Landelijke Zwem Competitie Eindhoven
Terug naar boven